Screen Shot 2018-02-22 at 14.20.37.png

de voetverzorging is een zeer oud beroep dat ontstond in de tijd dat de mens een bepaald schoeisel begon te dragen. de schoen of voetbekleding diende als bescherming tegen mogelijke verwondingen, veroorzaakt door aanraking met de grond. deze schoen was voornamelijk gevormd uit een zool die met riemen of koorden aan de voet werd vastgehouden. stilaan is men het doel van de schoen, de bescherming, gaan vergeten en is men de schoen gaan vervormen om er mooier uit te zien. het gevolg was dat de voet zich diende aan te passen aan het schoeisel dat geen rekening hield met de vorm en de functie van de voet. zo ontstond druk en wrijving die aanleiding gaven tot eeltvorming met pijn tot gevolg. deze pijnen vroegen om verlichting en mensen werden aangespoord hun voetaandoeningen te laten behandelen. het beroep van voetverzorger werd geboren.

 
image-10893078612485968839903339.jpeg

door de ontwikkeling van de geneeskunde is er ook in de voetverzorging een merkbare vooruitgang gekomen die aanleiding gaf tot specialisatie. dit door de grondige kennis van het menselijk lichaam en vooral van het onderste lidmaat met betrekking op: de bouw (anatomie), de functie (fysiologie) en de afwijkingen (pathologie).

wetenschappelijk onderzoek bewijst dat 80 tot 90% van de beschaafde bevolking lijdt aan voetaandoeningen en aan de daaruit voortvloeiende schade aan het lichaam. door misvormingen aan de voet ontstaan ernstige lichaamsmisvormingen die nadelige invloeden hebben op de normale werking van de organen.

de voeten zijn de basis van het lichaam en hebben dan ook hun specifieke functie: het dragen van het lichaamsgewicht, de voortbeweging garanderen en het opvangen van schokken tijdens het lopen, springen...

er zijn echter verschillende factoren die de natuurlijke functies van de voeten beïnvloeden: de voetbekleding (schoenen), de activiteit (sporten, staand beroep, autorijden...) en een harde vlakke bodem. deze bodem is geen natuurlijke omgeving voor de voeten. schokken worden niet opgevangen door de bodem en de voeten worden meer belast wat weer de oorzaak kan zijn van problemen aan de voeten.

voetproblemen ontstaan veelal voor het 10de levensjaar als gevolg van niet passende schoenen. in die leeftijd zijn de beenderen gemakkelijk vervormbaar zodat schade ontstaat die niet meer te herstellen is. deze geven vaak later pas problemen.

ook sokjes zijn voor babyvoetjes best belangrijk. het liefst laten we voetjes zo lang mogelijk onbekleed, de voeten bewegen zich dan beter. het geeft niet dat de voetjes dan koud aanvoelen, de dikke laag onderhuids vetweefsel beschermd in het algemeen voldoende. als je een baby toch sokken laat dragen, mogen de teentjes niet te veel worden samengeknepen. dit kan nadelig zijn voor een juiste ontwikkeling van de voetjes. de grijp-en klauwbeweging mag niet belemmerd worden.

 
image-10893136831136104977744600.jpeg

 

de eisen voor een goede schoen

 • de juiste pasvorm en de juiste maat, zowel in lengte als in breedte
 • voldoende ruimte bij de tenen, de punt mag niet in de middellijn liggen
 • vervaardigd uit een zacht en soepel "ademend" materiaal (leder, gore-tex) zonder te dikke naden en irriterende over elkaar vallende delen
 • licht en buigzaam
 • de hak mag niet te hoog zijn en moet voldoende breed zijn
 • de schoen moet de hiel goed omvatten om een knikvoet te voorkomen
 
image-10893122913156788102783533.jpeg

 

de gevolgen van een slechte voetbekleding

 • hard materiaal verhindert de verende werking van de voet waardoor de natuurlijke functies worden belemmerd
 • niet ademend materiaal belet de normale uitwaseming waardoor de zweetafscheiding de voet verweekt (maceratie) en hyperhydrosis kan veroorzaken (atleetvoet)
 • wanneer de punt in de middellijn ligt, ontstaat meestal de Hallux Valgus doordat de grote teen naar het midden wordt gedrukt
 • door te hoge hakken kan een spreidvoet ontstaan (de voorvoet gaat breed staan)
 • een te hoge en te smalle hak geeft geen vaste steun aan het enkelgewricht waardoor dit verzwakt en een knikvoet kan gevormd worden
 • smalle schoenen belemmeren de bloedsomloop en de uitwaseming
 • te korte schoenen bevorderen de vorming van likdoorns (eeltpitten), eelt, hamertenen, ...
image-10893111278188181290967084.jpeg